CARA BERLAUK
Tuesday, January 1, 2008
Bahan-bahan:
125 gm tepung gandum
250 ml susu segar
1 biji telur
1/2 sudu teh garam
Bahan Inti
250 gm isi ayam, dipotong dadu
1 sudu makan serbuk kari
3 ulas bawang merah, dikisar
1 ulas bawang putih, dikisar
30 gm udang kering, dikisar
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak untuk menumis
Cara Memasaknya:
Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga berbau haram
Masukkan rempah kari dan tumis sehingga naik minyak
Masukkan ayam dan gaul rata. Masakkan sehingga ayam kering dan perasakan garam secukup rasa. Ketepikan.
Di dalam bekas, masukkan tepung gandum
Masukkan telur ayam, garam dan susu segar. Kacau rata.
Tuangkan adunan ke dalam bekas kuih cara yang telah dipanaskan di atas api
Sudukan sedikit inti yang telah dimasak tadi dan biarkan buat seketika. Kemudian sedia diangkat untuk dihidangkan.
0 comments: to “ CARA BERLAUK ”
Post a Comment