Daging Masak Hitam
Friday, October 12, 2007
Bahan-bahan :
1/2 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
500 gm daging, dihiris nipis
1 biji bawang besar, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
1 camca besar rempah kari dibancuh bersama sedikit air
1 camca besar lada hitam, dikisar
1/2 cawan air asam jawa
1/2 cawan kicap pekat manis
Sedikit bawang goreng
2 biji cili merah, dihiris
1 batang serai, dititik
Cara membuatnya :
1. Lumurkan serbuk kunyit dan garam pada daging
2. Goreng separuh masak, angkat dan ketepikan
3. Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi
4. Masukkan pes kari, kacau lagi sehingga sebati, diikuti lada hitam, air asam jawa, kicap, bawang goreng dan daging
5. Setelah pekat, masukkan cili merah dan serai
Biarkan seketika dan angkat
0 comments: to “ Daging Masak Hitam ”
Post a Comment