Sup Petola  

Friday, October 12, 2007

Bahan-bahan :
1 biji petola
1 biji telur ayam
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
4 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit sohun direndam sehingga kembang
Air secukupnya

Cara membuatnya :
1. Petola dibersihkan, kemudian dipotong kecil-kecil
2. Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk sehingga lumat
3. Tumis bahan yang telah ditumbuk bersama dengan serbuk lada hitam, tambahkan air secukupnya dan biarkan mendidih
4. Masukkan petola serta sohun, tambahkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
5. Setelah itu pecahkan telur ke dalamnya, tetapi jangan dikacau.
6. Sesudah mendidih sekali lagi, bolehlah diangkat

AddThis Social Bookmark Button


0 comments: to “ Sup Petola

 
Design by Amanda @ Blogger Buster